Community Based Rehabilitation (CBR)

Hoe ziet de CBR-methode eruit?

Je ontwikkelen met behulp van je buurt: dat is de kern van de CBR methode. Het doel van de CBR methode is om mensen met een handicap gelijke kansen te bieden in de samenleving. En zoveel mogelijk zelfstandigheid. Daarvoor zet de CBR methode gezondheidszorg, sociale voorzieningen en onderwijs in.

De 2 Sarvodaya coördinatoren van het CBR-programma  spelen een belangrijke rol in het CBR-project. In nauwe samenwerking met “social service officers” van de overheid gaan ze  op zoek naar kinderen en volwassenen met een handicap in de dorpen in de regio Kalutara en Galle. Met de gehandicapte, zijn of haar familie en mensen uit de omgeving organiseren ze een “keukentafelgesprek”. Daarin worden de problemen in kaart gebracht en een behandelplan gemaakt. Dan start de begeleiding en revalidatie. De veldwerkers organiseren medische en sociale hulp. Ze zijn de casemanager voor de cliënt..

meer lezen over Indrani?

meer lezen over Indrani?

Kinderen stimuleren ze naar school te gaan.  Ze helpen volwassenen hun vaardigheden te verbeteren zodat ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.  Gehandicapten kosten een gezin immers veel geld. Geld dat een gezin in de meeste gevallen niet heeft.
De veldwerkers bemiddelen daarom regelmatig bij het opzetten van een eigen bedrijfje. Of het aanvragen van een microkrediet.
De veldwerkers blijven de gehandicapte en zijn gezin regelmatig bezoeken. Per huisbezoek krijgen de veldwerkers 100 rps (circa 65 eurocent) vergoeding van de Srilankaanse overheid.

Actief in twee regio’s

Kalutara en Galle liggen in het zuid-westen van Sri Lanka.
Het gebied is 150 bij 70 kilometer groot. Van de bevolking woont 80% in afgelegen dorpen, zonder goede voorzieningen. De infrastructuur is slecht, transportmiddelen zijn er amper. Daardoor kunnen bewoners van die dorpen nauwelijks gebruik maken van medische en sociale voorzieningen . Velen van hen leven onder de armoedegrens: mensen die minder dan  2500 roepees (nog geen 20 euro) per maand te besteden hebben. Een gemiddeld gezin heeft 3 tot 5 kinderen. Ze verdienen wat geld met werk op de rubber- en theeplantages, in rijstvelden, bij het winnen van in palmboom producten of in de visserij.

Economische zelfstandigheid stimuleren

Een doel van het CBR-programma is mensen met een handicap economisch zelfstandiger te maken. Dat kan bijvoorbeeld met een gift of lening voor de start van een eigen bedrijfje. Per jaar helpt het programma bijna 100 mensen een eigen bestaan op te bouwen. Veel investering vraagt dat niet, voor onze begrippen: gemiddeld kost het nog geen 100 euro om mensen aan het werk en aan een eigen inkomen te helpen.

Wilt u meer weten over het CBR-project lees dan het CBR projectplan 2019-2020 en de bijbehorende begroting.

CBR acties

Een aangepaste rolstoel voor 100 kinderen

rolstoel

In de winter van 2016-2017 kwam Sarvodaya met een noodkreet: er was dringend behoefte aan 100 rolstoelen voor kinderen met een handicap. De rolstoelen werden uiteindelijk gesponsord door een Sri Lankaanse donor. Maar met 1000 euro, opgebracht door de Tuk-Tuk-Challenge, konden die rolstoelen aangepast worden. Sarvodaya organiseerde daarvoor op 1 mei een happening van een dag: 100 kinderen en hun ouders/verzorgers, 5 fysiotherapeuten en 100 rolstoelen. Aan het einde van de dag kon elk kind met een aangepaste rolstoel naar huis.

Lamento veilde voor kinderen met een handicap in Sri Lanka

lamento2Lamento organiseerde op 6 juni  een veiling voor Sarvodaya. De opbrengst, maar liefst 1000 euro  is bestemd voor spel- en ontwikkelingsmateriaal voor kinderen met een handicap in Sri Lanka. Stichting Lamento is onderdeel van studentenvereniging C.S. Veritas in Utrecht en financiert kleinschalige en duurzame projecten in ontwikkelingslanden. Lamento organiseert daarvoor allerlei activiteiten zoals een Valetijnsactie, een biercantus, een benefietconcert  en een veiling.

Dit jaar besloot  Lamento de opbrengst van de veiling te doneren aan Sarvodaya.  Er werden allerlei uitjes geveild maar ook andere mooie prijzen kwamen onder de hamer, als een gloednieuwe fiets, een kookworkshop bij Veritas, een cursus kickboksen met een heel dispuut of een schoonmaakbeurt van je huis.

Met de opbrengst van de veiling komen kinderen met een handicap een stapje verder.

KOOK helpt mensen op eigen benen staan

Stichting KOOK uit Alkmaar verkoopt 2e-hands goederen. Met de opbrengst financiert KOOK kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden. Met de opbrengst van de verkoop in december 2014 droeg KOOK € 1955 bij aan een CBR-project om mensen met een handicap aan het werk te helpen.

Precies een jaar later kregen we het verslag van dit project Met iets meer dan 100 euro per persoon werden 19 mensen met een handicap geholpen meer op eigen benen te staan: met een naaimachine om een atelier te starten, een bijdrage aan een tuk-tuk-rijbewijs of materialen voor een lijstenmakerij.